Grøtavær ligger på vestsiden av Grytøya, og er den nordligste bebyggelsen i Harstad kommune. I dag bor det omtrent hundre mennesker på Grøtavær. Utenfor Grøtavær er det mange øyer, holmer og skjær, ca 100 i tallet, som skjermer for vær og vind.
En antar at de første menneskene slo seg ned her allerede 4500 år før Kristus. Omlag 70 gravrøyser tyder på rik bosetning i vikingetiden. Stedet het opprinnelig Grøta – av gammelnorsk «grjotr» som betyr stein.
Stedet var tidligere et ikke ubetydelig fiskevær, men strukturendringer og sentralisering, særlig i 1970- og 80-årene, førte til fraflytting og redusert fiskeleveranser. Idag preges næringsveien av jordbruk (i hovedsak sauedrift i kombinasjon), leirskole, reiseliv, grønn omsorg, samt en rekke hjemmebaserte bedrifter. Det finnes enda noen sjarker som driver fiske fra Grøtavær. I tillegg dagplendler en rekke av innbyggerne til arbeid i kommunesenteret Harstad. Forsvaret hadde tidligere fort på Grøtavær og det er i denne bygningsmassen leirskolen holder til.
Tidligere var det ikke veiforbindelse mellom yttersiden og innersiden av Grytøya og reisetiden til og fra kommunesenteret var lang. Bygdefolket har stått på for bygda si og i 1996 kom Toppentunnelen som bidro til at det ble veiforbindelse fra Grøtavær i vest til Fenes på nord – øst siden. Innbyggerne var fornøyd med tunnelen, men de måtte fremdeles forsere en veistrekning på et par kilometer som ble betegnet som Norges mest rasutsatte. I november 2010 ble imidlertid den siste tunnelen gjennom rasområdet Lian åpnet. Dermed er veien til Grøtavær endelig blitt trygg å fredes på, sommer som vinter.