Tenk deg glad! Håndbok!
Det det finnes gode og dårlige selvhjelpsbøker, som det også finnes gode og dårlige terapeuter. “Tenk deg glad! Håndbok!” er den mest brukte selvhjelpsboken mot angst og depresjon i USA. Flere forskningsstudier viser at “Tenk deg glad! Håndbok” har minst like god effekt som antidepressiver. I England og i Skottland skriver allmennpraktiserende leger “Tenk deg glad! Håndbok” ut på resept. Psykolog Egil Tonning, leder av Institutt for Kognitiv Terapi i Bergen, anbefaler boken til de fleste pasienter.
Denne unike håndboken tar leseren med på en reise i selvoppdagelse og selvforståelse. Boken innledes med en lettlest innføring i den kognitive teorien som forklarer hvorfor mennesker blir deprimerte og engstelige. Dernest forklares et vidt spekter av de ulike metodene og teknikkene som brukes til å behandle depresjon og angst. Du trenger ikke nødvendigvis tro på alt som den kognitive teorien forteller oss om slike lidelser for å ha utbytte teknikkene i boken.
De daglige selvhjelpsøvelsene koblet sammen med forståelsen av de kognitive feilene vi alle gjør hver dag (for eksempel at vi overgeneraliserer en uheldig opplevelse til å tro at vi faktisk er mislykkede personer) er spesielt nyttige. Boken er stappfull av nyttige og jordnære forklaringer, øvelser og eksempler, ukentlige tester og en daglig “stemningslogg” som alle kan utføre daglig.
Boken baserer seg på Aaron Becks kognitive teorier. Men David Burns er selv en av pionerene i utviklingen av kognitiv terapi, en hurtigvirkende medisinfri behandling opprinnelig utviklet for å hjelpe klinisk deprimerte mennesker.Boken skal ikke bare leses en gang, men tas ned fra bokhyllen gang etter gang når du har glemt noe, eller ønsker å få hjelp til et spesielt problem.
I “Tenk deg glad! Håndbok”, tilpasser Burns kognitiv terapi til å avhjelpe mange av de hverdagsproblemene som angår de fleste av oss, som for eksempel kronisk nervøsitet, panikkanfall, fobier, stressproblemer, skyld og mindreverdsfølelse.
Boken viser hvordan du kan fjerne psykiske hindringer for livsglede, som for eksempel frykt for å bli satt på prøve, frykt for å snakke i sosiale sammenhenger, tendens til å utsette viktige arbeidsoppgaver og tvil på dine egne evner og dyktighet. “Tenk deg glad! Håndbok”, aktiviserer leserne i deres egen utvikling.